Na mieste pobytu (Rodos)

Pri autobuse sa vždy Grécky vodič pýta na hotel a podľa toho rozmiestňuje batožinu buď vľavo alebo vpravo. Po odchode z letiska nás delegátka informovala o základných veciach ohľadom ostrova. Mám dojem, že mohla povedať aj viac, lebo ľudia, ktorí ešte neboli v Grécku nemusia napr. vedieť, že použitý toaletný papier sa vyhadzuje do koša pri toalete a za upchanie potrubia môže hotelier požadovať poplatok aj 30€. Tiež povedala, že voda z vodovodu je pitná aj keď ju domáci nepijú, lebo je veľmi chlórová. To už hovorila rozpor voči knihe, ktorú má CK o ostrove a Oznam na toalete o vyhadzovani papieratam je napísané, že voda nie je pitná. Ja si vždy radšej vodu kupujem vo fľašiach a tú z vodovodu používam na umývanie.

Transfer z letiska do Faliraki trval asi 20 minút. Keď sme išli k nášmu hotelu, tak som zistil to nepríjemné prekvapenie o vzdialenosti od centra o ktorom som písal v úvode. Bolo to tých uvedených 1,5 km, ale do kopca, ktorý bol niekoľko desiatok metrov pred hotelom celkom strmý. Areál vyzeral ako z webovej stránky takže som sa ubytovania neobával. Ale mal som sa, lebo hneď nastali problémy, ktoré by sa cestovnej kancelárii ako je Ruefa Raisen nemali vôbec stať.

Výhľad z prvej izby hotela VeneziaNa základe ubytovacieho poukazu nám dali kľúče, ale zobrali aj pas, že potrebujú zapísať údaje a že na druhý deň ho vrátia. Toto sa mi zatiaľ v Grécku nestalo a dosť ma to prekvapilo. Pas nechal pohodený na stole recepcie a išli sme do izby. Bola zariadená ako všetky izby v Grécku kde som doteraz býval, ale mala navyše klimatizáciu za poplatok, televízor, DVD prehrávač, rýchlovarnú kanvicu, chladničku a priamu telefónnu linku. Problém bol v tom, že to bola hotelová izba a nie štúdio, ktoré som mal zaplatené. Znamenalo to, že by som si nemohol variť a tým by sa mi celý pobyt predražil, lebo denné stravovanie v reštauráciách nie je lacné.

Na recepcii sme to reklamovali a povedali, že na druhý deň ma presťahujú. Až tak mi to nevadilo, lebo som variť ešte nepotreboval, ale nechcelo sa mi nič vybaľovať, tak som to nechal tak. V utorok o 10:00 bola informačná schôdzka s delegátkou, ktorá sa začala až o 11:00, pretože mala nejaké súrne vybavovanie. Začali sme riešiť ubytovanie s ktorým bol problém, lebo hotelier povedal, že má rezerváciu na jedno meno a dve izby. Skrátka nemal do konca pobytu jedno štúdio a povedal, že od 24.7.2006 sa bude potrebné presťahovať do ďalšieho štúdia. Nezostávalo nič iné, len pod nátlakom súhlasiť, lebo inak by som v štúdiu vôbec nebýval aj keď som ho mal zaplatené a potvrdené v cestovnej zmluve.

Výhľad z druhej izby hotela VeneziaTakže počas 11 dní som v jednom ubytovacom zariadení vystriedal jednu hotelovú izbu a dve štúdia. Nie je to veľmi príjemné toľko sa sťahovať a nakoľko som to nekupoval deň pred odchodom, tak zo strany CK sa mi to zdalo neprofesionálne lebo si nedokázali overiť skutočný stav. Majiteľ jednoducho uprednostnil Angličanov, ktorí sa tam rozhodli zostať dlhšie a Slovákov nechal sťahovať sa.

Problém je v tom, že takýmto spôsobom som mohol vystriedať niekoľko izieb, podľa toho ako ich chcel majiteľ obsadzovať solventnými klientmi. Je zvláštne, že taká veľká CK ako Ruefa Raisen si to nedokáže zabezpečiť tak, aby to klientov neodradilo od ďalšieho cestovania s touto CK. Pretože nemám nijakú záruku, že sa to môže opakovať hocikedy a radšej zvolím CK, ktorá mi to ešte nikdy neurobila. 😉

Po vyriešení ubytovania mi delegátka povedala nejaké informácie o výletoch a možnostiach požičania auta. Po skončení schôdzky som si z recepcie zobral pas, lebo som mal obavu nechávať ho tam v neuzamknutých priehradkách na kľúče.

Pláž vo FalirakiZ hotela Venezia cesta na pláž trvá normálnou chôdzou asi 15 – 20 minút. Vo Faliraki je jedna dosť dlhá pláž, potom za prístavom akoby malá zátoka a na konci je ďalšia zátoka, kde je nudistická pláž. Vstup do mora je pozvoľný pieskový a teplota vody je tak akurát. Na niektorých miestach sú pri vstupe aj skaly, hlavne na okrajoch zátok. K dispozícií sú slnečníky a lehátka za poplatok, rôzne atrakcie a vodné športy ako aj taverny priamo pri pláži. Pri prístave nájdete ponuky lodných výletov, ktoré sú lacnejšie ako cez našu CK, ale niektoré sú drahšie ako napr. na Korfu. Ďalšie pláže napr. Anthony Quinn sú o niečo ďalej a môžete tam ísť pešo (cca. 30 minút), taxíkom alebo loďou.
Tak ako na každom ostrove nájdete po celom pobreží rôzne pláže, ktoré môžete navštíviť buď na požičanom aute, alebo autobusom, príp. taxíkom.

Pláž pri FalirakiNa Rhodose je niekedy dosť veterno a preto sa dá teplo dobre znášať, ale je to klamlivé, lebo slnko Vás opáli aj tak. Preto nepodceňujte používanie opaľovacích prípravkov a vyhýbajte sa priamemu slnku medzi 11:00 a 15:00.

Vo Faliraki je aj lunapark s cenami za atrakcie okolo 2€, mini golfové ihrisko, bungee jumping, vystrelovací katapult a malý mestský vláčik. Vo vláčiku si dávajte dobrý pozor na staršieho vodiča, ktorý klame zákazníkov pri vydávaní peňazí. Ja som mu dal 10€ a vydal mi len jedno. Keď som sa ohlásil povedal, že 10 eurovú bankovku tam ani nemá a viac by sa so mnou nebavil, keby jedna pani z Nemecka nepovedala, že videla ako som mu dal 10€. Potom mi vrátil ešte zvyšné peniaze. Odporúčam Vám na tento vláčik ísť iba s presnou hotovosťou 4€/osoba, aby Vás neokradol! Jazda trvá 30 minút z centra Faliraki po Water Park a späť.Lunapark vo Faliraki

Rhodos sa mi zdá o málo drahší ako Korfu, ale nie je to až také hrozné. Faliraki je plné Angličanov a pre nich sú ceny nízke, ale pre nás môžu byť vyššie. Reštaurácii, taverien, barov a diskoték, je tam veľmi veľa a záleží len na Vás ktorú navštívite. Pred každou stojí pracovník a pozýva ľudí do reštaurácie, mne to nevadí, ale pre niekoho to po čase môže byť otravné, keď Vás stále niekto niekam pozýva a niečo Vám ponúka 😉

Ceny sú od 5€ a viac, videl som aj za 20€ nejaké špeciality, tak je to na Vás čo si dáte. Gyros Pita je za 2€ a väčšinou si ho zoberiete so sebou. Káva, pivo alebo čerstvý džús sú od 1,5€.

Back to Top