Cestovanie na / z Rodos

Do Bratislavy som prišiel s časovou rezervou a preto som ešte čakal niekoľko minút na príchod pracovníka CK, aby som si vyzdvihol potrebné doklady. Oproti minulému roku sa vstupná hala letiska M. R. Štefánika zmenila. Pribudli prepážky na vybavenie – Check In a celkovo som mal dojem, že je to opticky väčšie. Cestovné kancelárie majú svoje stolíky v ľavej časti haly úplne na konci. Po príchode pracovníka CK som si zobral ubytovacie doklady a poistenie. Letenku som nemal, lebo to bolo na zoznam. Potom som sa postavil do rady k prepážke s odletom na Rhodos a čakal som na odovzdanie hlavnej batožiny. Predo mnou vznikli malé technické problémy s menom na zozname a v pase klienta. Na zozname mali preklep a riešili to, ako to dať do poriadku. Potom niekde volali a opravili to podľa správnosti. Možno by bolo vhodné, keď budete cestovať takto na zoznam overiť ešte u pracovníka CK na letisku či máte správne napísané údaje.

Palubná vstupenkaKeď som prišiel na radu, tak vznikli ďalšie technické problémy. Nemali v zariadení, ktoré vydáva označenie batožiny pásku a výmena novej trvala celkom dlho, lebo im to nechcelo zobrať, ale nakoniec sa to úspešne podarilo a batožinu označili, tiež mi dali palubnú vstupenku.

Potom som sa ešte chvíľu poprechádzal po letisku, lebo som mal čas a išiel som na pasovú kontrolu. Tá prebehla rýchlo a nasledovala osobná bezpečnostná prehliadka. Poučený z minulých rokov som si všetky kovové veci (hodinky, kľúče, peňaženku, mobil atd.) čo som mal pri sebe dal do príručnej batožiny, aby som zbytočne nerobil rozruch pri vstupnom detektore kovov. Znovu som musel dať dolu aj opasok. Všetky tieto veci prešli röntgenom a potom si ich znovu vybral z príručnej batožiny.

Let bol Boeingom 737 cez Slovenské aerolínie a na nástup do lietadla sa už dlho nečakalo. Zišli sme dolu schodmi na plochu letiska a ľudia sa hneď rozbehli k prvému lietadlu čo tam stálo najbližšie. Pracovník letiska horko ťažko vrátil ľudí zo schodíkov späť k letiskovej budove s odôvodnením, že toto lietadlo letí do Španielska. Mne sa to hneď nezdalo, že prečo pre nás neprišiel letiskový autobus, tak som sa neponáhľal. Keď sa ľudia vrátili k budove, tak prišiel aj autobus a odviezol nás k správnemu lietadlu.

Tieto letiskové autobusy fungujú už dosť dlho kvôli bezpečnosti, lebo nie je možné aby po ploche aj keď pri budove chodili ľudia ako po parku. Je tam predsa dosť veľký pohyb pracovníkov a vozidiel s batožinou, ostraha, technici a pod.

Nastupoval som zadným vstupom, lebo mi to povedali pri odchode z odletovej haly, ale keby to nepovedali, tak sedadlá do rady cca. 15 chodia predným vstupom a od cca. 15 po poslednú zadným vstupom.

Po usadení na svojom mieste letušky skontrolovali či majú všetci batožinu v priehradkách nad hlavami (nie je možné nechať si batožinu pod nohami), informovali nás o priebehu letu, predviedli bezpečnostné pokyny a dôrazne upozornili cestujúcich, že počas štartu a pristávania nie je možné používať žiadne elektronické zariadenia a počas celého letu mobilné telefóny. Potom už lietadlo začalo rolovať na štartovaciu dráhu a určenom čase odštartovalo.

Po pristáti nás autobus odviezol k príletovej hale na pasovú kontrolu, kde sme niekoľko minút počkali na batožinu a potom sme išli k stolíku CK Ruefa Raisen, kde nás delegátka podľa zoznamu skontrolovala a rozmiestnila do autobusov do jednotlivých letovísk.

Cestovanie z Rodosu

Z Rhodosu bol odlet až v noci o 23:15. Tieto nočné lety nemám veľmi rád, lebo izbu treba uvoľniť do 10:00, prip. do 12:00 (môj prípad) a potom to už nie je ono. Môžete ísť na pláž, ale záleží od ubytovacieho zariadenia či Vám poskytnú (ak ste skupina) izbu na osprchovanie sa, alebo či majú samostatnú sprchu (to bol prípad aj vo Venezii). V určitých prípadoch je možné doplatiť si predĺženie pobytu v izbe až do odchodu na letisko, ale cena môže byť od 15 €. Ja som zvolil výlet do mesta Rhodos, kde som sa prechádzal uličkami starého ale aj nového mesta až do 18:00. Potom som počkal na autobus do Faliraki a do hotela som prišiel o 20:00. Počkal som pri recepcii na transfer na letisko, ktorý bol o 21:05.

V Grécku na letiskách robia bezpečnostnú kontrolu veľkej batožiny ešte pred jej odovzdaním. Po kontrole ju označia nálepkou „Security Checked“ a môžete ju pri prepážke odovzdať a vybrať si palubnú vstupenku. Letisko na Rhodose je výrazne rušnejšie ako v Bratislave a preto sme všetci cestujúci čakali niekoľko minút na bezpečnostnú kontrolu v dosť dlhom a širokom rade najprv na schodoch a potom pred halou. Najprv kontrolovali palubnú vstupenku a pas, aj keď napr. Angličania pas neukazovali ja som ho držal v ruke. Nasledovala kontrola príručnej batožiny cez röntgen a detektor kovov. Znovu som všetko dal do príručnej batožiny, aby som nerobil ešte väčší rozruch ako tam bol. Po prechode do odletovej haly tam bol dosť veľký nával. Lebo odlety boli tuším každých 10-15 minút a prílety medzi tým.

Pred každým východom boli monitory s informáciu o odlete. Delegátka hovorila, že do haly by sme mali ísť vstupom extra Schengen s pasovou kontrolou, ktorý je vpravo na konci haly. Treba prejsť krátkou chodbou a potom je tam pasová kontrola, ktorá sa mi zdala len symbolická. Po kontrole prejdete do druhej odletovej haly, ktorá bola oproti prvej prázdna 😉

Je tam kompletné vybavenie vrátane obchodu Duty Free, v ktorom už nekupujete so zľavou ak letíte v rámci Európskej únie. Pri pokladni kontrolujú palubnú vstupenku a podľa toho je cena. Odlet mimo EÚ znamená nižšiu cenu tovaru.

Nástup do lietadla je rovnakým systémom ako v BA. Treba počkať pri schodoch na autobus, ktorý Vás odvezie k správnemu lietadlu. V Grécku je vysoký predpoklad, že Vám nepovedia, ktorým vstupom idete do lietadla a preto odporúčam rozmýšľať. Boli tam manželia s malým dieťaťom, ktorí mali číslo sedadla tuším 2 a nastúpili zadnými dverami a potom sa predierali cez tú úzku uličku až na začiatok lietadla. Keď som ich upozornil, povedali, že im nikto nič nepovedal kadiaľ majú nastúpiť. Povedal som im, že na palubnej vstupenke predsa majú číslo sedadla, ale že oni nevedia odkiaľ sa to čísluje 😉

Po štandardných bezpečnostných upozorneniach lietadlo načas odštartovalo a do BA priletelo z nejakého zvláštneho dôvodu o 30 minút skôr, tj. o cca 0:30. Znovu pasová kontrola a dlhšie čakanie na batožinu a potom už len dohodnutým odvozom domov.

Back to Top