Tipy a rady, výlety na Rodose

Ako vždy ponuky fakultatívnych výletov cez našu CK ignorujem a nájdem si lokálnu agentúru a idem na výlety lacnejšie. Tento krát som absolvoval výlety klasickým linkovým autobusom a jeden na ostrov Simi cez Sea Dreams za 20€. Naše cestovky väčšinou ponúkajú Okruh ostrovom, Lindos, Údolie motýľov, Grécky večer, Vodný park, večerný Rhodos a ostrov Simi. Možno iné CK majú niektoré výlety zlúčené do jedného prípadne ich inak nazývajú. Ceny môžete počítať od 20€. Napr. na ostrov Simi bola cena okolo 35€.

Požičanie skútra začínalo na 15€ za deň, ale videl som aj ponuku na 7 dní za 60€ čo je celkom dobrá ponuka, len neviem ako to bolo s poistením. Autá začínali na 30€ za deň. Delegátka ponúkala cez požičovňu Galaxy aj s doručením do hotela za 40€ od rána do večera, čo sa mi zdá predražené. Dôležité je overiť si podmienky poistenia a prístup pracovníkov ku klientovi.

Miesto kde mal stáť Rhódky kolosPrvý výlet som absolvoval v stredu do mesta Rhodos. Na hlavnej ceste vo Faliriki som počkal na autobus, ktorý chodí relatívne často aj keď nie vždy podľa časového plánu. Tento plán je urobený tak, že na každej zastávke je čas kedy ide autobus z prvej zastávky a vy si vypočítate kedy by mohol byť tam kde čakáte. Väčšinou stačí čakať a niečo určite príde 😉 Cena lístka je 1,70€ z Faliraki do Rhodosu. Opačným smerom je cena rovnaká. Vypýtajte si vždy od vodiča lístok, lebo už sa mi stalo, že prišiel aj revízor a kontroloval lístky. Raz mi ho vodič nedal, ale našťastie to vtedy nikto nekontroloval. Cesta trvá zhruba 20-30 minút a vystupujete v centre mesta na konečnej zastávke. Ak pôjdete po ulici Papagou smerom hore k svetelnej križovatke nájdete tam na rohu turistické informácie, kde dostanete zadarmo mapu mesta. Ak pôjdete touto cestou smerom dolu prídete do prístavu, kde je široká ponuka lodných výletov. Nájdete tam aj miesto na ktorom mal stáť Rhodsky kolos a teraz sú tam laň a jeleň.

Od prístavu sa dostanete do starého mesta, kde nájdete spleť uličiek s rôznymi obchodmi darčekových predmetov a reštauráciami. Môžete tam vidieť aj minarety a mešity, moslimskú štvrť a veľmi zaujímavý je aj Palác Veľmajstra. Vstupné do paláca je 6€. Odporúčam pozrieť si aj novú časť mesta smerom od starého mesta k moru.

Vstup k Akropole v LindoseDruhý výlet som robil v piatok do Lindosu. Znovu linkovým autobusom za cenu lístka 3€. Cesta trvala zhruba 45 minút cez rôzne dedinky. V Lindose je zastávka pri ceste a k archeologickej časti sa musí ísť najprv cestou smerom dolu, potom cez uličky malej dedinky a potom smerom hore až k Akropole. V uličkách nájdete predajne rôznych darčekových predmetov a rôzne taverny a reštaurácie. K areálu nad dedinou môžete ísť pešo po schodoch, alebo na somárovi. Pešo mi to trvalo nejakých 10 minút. Dávajte si tam ale pozor (hlavne na deti) lebo schody sa šmýkajú a nie je tam ani žiadne zábradlie. Cestu hore lemujú predajcovia rôznych obrusov a ručných dekorácii. Na konci schodov predávajú za 6€ vstupné do areálu. Nasledujú ďalšie schody bez zábradlia a samotný areál, kde nájdete rôzne archeologické nálezy. Ak pôjdete úplne hore na akropolu, tak je to po rôznych skalách, ktoré sú tiež trochu šmykľavé, tak znovu pozor na deti. Tiež je tam dosť teplo a ľahko sa tam môžete spáliť. Na Rhodose sa natáčal film Delá z Navarone s Anthony Quinom a časť mala byť aj z Lindosu.

Keď sa Vám nechce ísť hore pešo, tak môžete využiť na vyvezenie somára za 5€. Rovnakú sumu zaplatíte aj na odvezenie dolu do dediny. Z dediny na autobusovú zastávku môžete ísť pešo, mne to trvalo do 10 minút, alebo na somárovi, príp. na taxíku za 4€. Videl som tam aj malý autobus, ale neviem v akej cene bol odvoz. Dolné námestie bolo dosť rušné a taxíky chodili jeden za druhým, medzitým nejaké autá, malý autobus a občas niekto na somárovi 😉
Cenník jazdy na somárovi Jazda "taxíkom" cez uličky na Akropolu

Linkový autobus ide od hlavnej cesty na hornom námestí. Ak sa bude vodič pýtať na hotel, buď mu ho povedzte a keď okolo neho pôjde, tak Vám tam zastaví. Ak okolo nechodí povedzte mu, že idete do centra Faliraki, príp. na svetelnej križovatke alebo pri kostole – niekde už stáť bude.

Tretí a posledný výlet bol loďou na ostrov Simi. Nebolo potrebné nič rezervovať dopredu, len stačilo ráno o 8:15 počkať na zastávke autobusu a potom v autobuse zaplatiť 20€ za transfer do prístavu k lodi. Čakal som takú menšiu výletnú loď a bol to trajekt na ktorom boli aj nejaké kamióny. Po vystúpení z autobusu na základe príjmového dokladu som od pracovníčky SeaDreams dostal malú kartičku s dátumom a logom na základe, ktorej som sa v každom prístave dostal späť na loď. Dolná uzatvorená paluba už bola plná a na hornej otvorenej palube miesto na sedenie tiež nebolo. Po vyplávaní z prístavu som našiel jedno sedadlo voľné. Po pár minútach plavby začalo dosť prefukovať a niektorí cestujúci museli vyhľadať závetrie, aby im nebolo zima, ďalší si prehodili uteráky alebo ľahké svetre. Mestečko Simi s prístavom
Plavba trvá asi 1:45 a prvá zastávka je pri kláštore Panormitis. Stáli sme tam asi 45 minút a za ten čas bol pred kláštorom celkom veľký nával. Počul som aj slovenských sprievodcov, takže fakultatívny výlet bol tou istou loďou, ale za inú cenu ;-). Do kostola treba vstúpiť vo vhodnom oblečení, ktoré kontroluje pred bránou mních. Ak máte holé plecia, alebo inak nevhodne odhalené časti tela dá vám na zakrytie plachtu. Plavba pokračovala do prístavu v Simi, kde sme mali čas zhruba od 13:00 do 16:00. Späť v prístave v Rhodose sme boli niečo po 18:00, kdePohľad na Panormitis na ostrove Simi už čakal autobus späť do Faliraki.

V Simi si môžete pozrieť výrobňu a predajňu morských špongií (ceny od 10€/ks) a potom je k dispozícii veľké množstvo reštaurácii a taverien. Aj tu stoja pracovníci, ktorí ponúkajú svoje špeciality okoloidúcim. Je na Vás, kde si sadnete a čo si objednáte, ceny sú od 5€. Ja som sedel na konci prístavu, oproti malému mostu v malej taverne, ale jedlo bolo kvalitné. Hneď vedľa predávali korenia a majiteľ vedel dosť reklamných ponúk aj v Češtine.

Odporúčam Vám pozrieť sa aj do Kamirosu, kde je archeologický park a vykopávky. Údolie motýľov je zaujímavé asi tiež, ale tieto miesta mi nejako časovo nevyšli. Ak máte nejaké informácie, ktoré som nespomenul, kľudne mi ich napíšte a ja ich uverejním. 😉

Back to Top