Na mieste pobytu (Kos)

Po vyzdvihnutí batožiny sme vyšli von z haly kde nás čakali delegáti CK, ktorí nás rozmiestňovali do autobusov smerujúcich do jednotlivých letovísk.

Letisko na KoseVznikol tam trochu chaos, lebo delegátka ma poslala do jedného autobusu (znovu som nebol na zozname), vodič sa ako vždy pýta na hotel kde budem bývať a po mojej odpovedi „Katerinaki“ na mňa pozeral ako keby som tam vôbec nepatril. Ale mávol rukou zobral kufor a posadil ma do autobusu.

Po 10 minútach prišiel zavolal ma von, dal mi kufor a poslal ma do iného autobusu. Pomyslel som si, že keď tam nebudem dobre snáď si ma delegáti nájdu a viac som sa tým nezaoberal. Po niekoľko minútovom čakaní, keď nám nikto nič nepovedal, sme zistili, že čakáme na lietadlo z Čiech. Po nastúpení zvyšných dovolenkárov z tohto lietadla, si delegátka overila podľa názvov hotelov či sme v správnom autobuse a pohli sme sa do letoviska Kefalos.

Počas cesty nás delegátka informovala o dôležitých veciach na ostrove: vodu je lepšie kupovať balenú ako piť z vodovodu, toaletný papier treba vhadzovať do koša pri toalete a nie splachovať (ako všade v GR), do kláštorov a kostolov treba mať zahalené ramená a nohy aspoň pod kolená a tiež nefotografujte tam kde to nie je povolené – v múzeách bez blesku a pri vojenských objektoch nefotografujte a nefilmujte vôbec. Na Kose je dosť vojenských objektov, nakoľko je to západná hranica únie pri Turecku. Cesta autobusom trvá zhruba 20–30 minút. Do Kefalosu sme prišli po 17:00 hod a izby boli pripravené a mohli sme sa hneď ubytovať. To ma potešilo, že sme nemuseli čakať na upratanie izieb.

Výhľad z Katerinaki štúdiaŠtúdia Katerinaki sú na začiatku letoviska pri hoteloch Kordistos a Sacalis. Zariadenie izieb je tradičné ako všade v Grécku – postele :-), nočný stolík, zrkadlo, skriňa, stôl, kuchynský kút s varičom, rýchlovarnou kanvicou, chladničkou a základným riadom, sprcha s toaletou, malý balkónik s dvomi plastovými stoličkami a stolíkom. V štúdiách Katerinaki sú štyri dvojposteľové izby, dve trojposteľové a v poslednej býva majiteľka. Výhľad z jednej strany je na záhradu, z druhej na susedný pozemok. Je to jedno, lebo aj tak tam väčšinou len prespíte 🙂

Na pláž sa dostanete rýchlo – prejdete cez cestu, potom cez tavernu a ste na pláži. Pláž je kombinovaná, tj. nájdete aj piesok aj kamene. Lehátka a slnečníky sú za poplatok, ale keď pôjdete pred hotel Kordistos tak na ďalší deň by Vám pred vedľajším hotelom Sacalis mali dať zľavu, lebo podľa slov delegátky sa snažia tieto hotely získať klientov do reštaurácii a preto si konkurujú aj cenami lehátok 🙂 Či je to však pravda neviem, lebo som to nevyskúšal. Na pláži pred komplexom Med Club je to zadarmo, ale treba sa tváriť, že ste z tohto komplexu. Voda je čistá a nie veľmi teplá, vstup nie je postupný, preto treba dávať pozor na deti. Nemám preskúmanú celú pláž, tak neviem ako je to so vstupom v iných častiach letoviska. Pri Med Clube sú na pláži aj archeologické nálezy, ktoré si môžete bezplatne pozrieť.

Ruiny na pláži a Kostolík na malom ostrovčekuKefalos je veterné stredisko a preto je vhodné na windsurfing a ďalšie športy spojené s vetrom. Na pláži si môžete požičať rôzne malé plachetnice a absolvovať vodné atrakcie – banán, ring atd. Z celého pobytu sme mali len jeden deň, keď nefúkal vietor. Na jednej strane je to dobré, lebo nepociťujete také teplo a na druhej strane je to klamlivé a môžete sa skôr spáliť. Preto treba dbať na doporučenia a nevystavovať sa slnku bez ochranných krémov a od 11:00 do 15:00 sa slnku vyhnite :-). Neskôr večer keď je veterno dá sa vydržať aj v tričku a krátkych nohaviciach, ale v pohode znesiete aj dlhé nohavice a dlhý rukáv.

Ceny v tavernách sú od 5€ a viac podľa jedla. Pod päť euro je len veľmi málo jedál. Napr. souvlaky z kuracieho mäsa, hranolkami, pitou, zeleninovou oblohou a trochu tzatziky ma stálo 7€. V supermarketoch sú ceny podobné ako na Korfu, tj. o trochu vyššie ako na Slovensku. Angličania mi hovorili, že pre nich je tam lacno, pre nás je o trochu drahšie ako doma.

Back to Top