Na mieste pobytu v Paralii

Hneď prvá vec, ktorá ma rozladila bolo to, že sme museli čakať od 7:00 do 11:30 kým budú pripravené izby. Viem, že sa s tým nedá nič robiť, ale rozladí ma to vždy 😉 Veci sme si nechali na „recepcii“ apartmánového domu Despina a išli sme si obzrieť letovisko. Môj prvý dojem z Paralie bol hrozný. Pripomínalo mi to Petržalku, len výška budov bola menšia. Celé letovisko je vlastne sídlisko vytvorené z hotelov, ktoré sú prilepené jeden na druhý. Ulice sú na seba kolmé, tak všetko je situované do štvorcov. Je tam aj niekoľko malých štvorcových námestí s lavičkami, stromami a detskými ihriskami. Nenašiel som tam nič, čo by charakterizovalo, že som v Grécku. Akurát nápisy v gréčtine.

Nočná ulica v ParaliiParalia je veľmi rušné stredisko s množstvom obchodov, reštaurácii a samozrejme dovolenkárov. V reštauráciách som mal pocit, ako by majiteľom bolo jedno, či k nim zákazník príde, alebo nie. Nesnažili sa urobiť viacjazyčné nápisy a cenníky. Samozrejme jedálne lístky tak urobené mali, ale nie vždy ste si ich mali možnosť pozrieť pred vstupom do podniku a podľa toho sa rozhodnúť či zostanete, alebo idete vedľa. Napr. v jednom fastfoode sme si sadli na terasu vedľa baru, boli sme tam sami a čašník nás videl niekoľko krát a neopýtal sa nás čo chceme. Tak sme sa zdvihli a odišli. Je tam veľa ľudí z Grécka, Poľska, Nemecka, Rumunska, Srbska, Maďarska, Česka a Slovenska – to viem podľa značiek na autách a autobusoch.

V Paralii sú dve diskotéky – Cocus a Omilos, medzi Paraliou a Katerini sú ďalšie dve – Event a Casa La Notte. Do prvých dvoch je vstupné 2€ a do tej ďalšej je 7€. Cocus a Omilos nájdete pri pláži na každej strane Paralie. V noci vidíte z oboch svietiť laserové navigačné lúče.

Pláže sú pieskové a plné ľudí, vstup do vody je postupný. Na veľa miestach sú aj lehátka a slnečníky, za ktoré treba platiť dve eurá za kus, príp. si treba objednať nápoj v plážovom bare ku ktorému lehátka patria. My sme chodili až za diskotéku Cocus, lebo tam bolo menej ľudí a bol tam kľud. Na plážach sú aj sprchy a kabínky na prezliekanie, ale nie sú veľmi nahusto. V niektorých sprchách voda tiekla dosť slabo, ale na zbežné opláchnutie to ako tak stačilo. Prístav v Paralii

V Paralii je aj malý prístav pre rybárov (za diskotékou Omilos), športový areál a lunapark (kolotoče, strelnice a jazda na poníkoch).

Ubytovanie je asi všade veľmi podobné – jednoduché a účelné. My sme mali štúdio s dvomi posteľami, kuchynskou mini linkou, varičom, chladničkou a kúpeľňou s toaletou. Z balkóna sme mali výhľad na hotel oproti a tiež medzerou medzi dvomi hotelmi na Olymp. Tiež ste si mysleli, že Olymp je pri Aténach? 🙂 To ubytovanie je asi štandardný grécky typ, ale mne vyhovuje. Trochu mi vadilo, že bolo počuť kroky, keď niekto išiel po schodoch hore alebo dole.

Výhľad z hotela na OlympMal som pocit, že domáci používali „hotelovú recepciu“ ako nejakú obývaciu izbu, lebo tam trávili veľa času pri televízore a tiež tam jedávali. Absurdné bolo, že prvé dva – tri dni nám domáci pozerali na nohy, či tam nemáme zrnko piesku navyše. A keď sme mali, tak pred „hotelom“ bola hadica na zmytie toho piesku. Potom sme si nohy oplachovali automaticky :-). Všimol som si, že veľa ubytovní malo vonku takýto vodovodný kohútik s hadicou, príp. sprchou. Bazén pri „ubytovniach“ v Paralii nenájdete. Jeden som predsa našiel v posledný deň v hoteli Orea Eleni, ale bol to typ, ktorý mi pripomínal to, čo kúpite v našich hypermarketoch. Jeho umiestnenie bolo dosť natesno. Žiadny väčší priestor pre lehátka a slnečníky príp. pre záhradu. Ani po niekoľkých dňoch sa môj prvý dojem nezmenil a preto som bol rád, keď sme nasadali na autobus domov 🙂

Back to Top