Tipy a rady – výlety po ostrove

V tejto časti nájdete rôzne informácie o výletoch, autopožičovniach, cenách ako aj zvláštne situácie, ktoré som osobne zažil, alebo som o nich počul. Hlavne sa tu budem venovať dovolenke z roku 2002. V prípade, že by ste chceli informácie aj z minulých sezón tak si v menu kliknite na minulú verziu webu. Ako som už  písal na poslednej dovolenke som bol začiatkom júna. Situácia je trochu odlišná ako v mesiacoch júl a august. Počet turistov je menší a od toho sa odvíja celková atmosféra – je to tam kľudnejšie a v určitých prípadoch aj lacnejšie. Veľa podnikov je už otvorených, ale niektoré ešte len pripravovali na nával ľudí. Napr. Very Coco v Moraitike bolo ešte v rekonštrukcii – vymieňali slnečníky, opravovali podlahu a čistili bazén. Tiež taverny a reštaurácie neboli plne obsadené.

Výlety po ostrove

Výlety je možné využiť cez Vašu cestovnú kanceláriu, alebo priamo s nejakým organizátorom výletov. Väčšinou ide o výlety loďou na iné miesta ostrova, na grécku pevninu alebo na susedný ostrov Paxos. Ceny cez cestovnú kanceláriu sú o niečo vyššie ako keď si podobný výlet objednáte na pláži. Napr. cena cez kartágo tours na ostrov Paxos – Antipaxos je 23,5€, opekanie BBQ na pláži tiež 23,5€, Parga – Paxos je za 35€. Grécky večer v taverne Tripas je za 34€. Aqualand je za 30 a veľký autobusový okruh ostrovom je za 28€. Ceny miestnych lodných kapitánov sú okolo 20 euro aj s občerstvením na palube. V Benitses to robí Agelos s loďou Eros v cenách od 15 do 19 euro. V Moraitike je viac lodí, ale napr. kapitán Panos s loďou Katerini NK344 má cenu 20€ za výlet na grécku pevninu a do modrej lagúny. Na lodi je v cene k dispozícii občerstvenie. Nájdete ho pri vstupe na pláž v Moraitike medzi hotelom Albatros a Golden Beach. Má tam rozložený stolík a stojan s fotografiami. Nakoľko som u Panosa brigádoval bližšie informácie nájdete v menu keď kliknete na položku brigáda. Jeho brat Pavlos má potápačskú školu. Cena na deň je 35 euro – aj s výletom a potápaním. Cena pre návštevníkov, ktorí sa nepotápajú je 16€, deti 7,5€.

Pre tých, ktorí obľubujú rôzne vodné atrakcie je Aqualand ideálnym miestom. Lepšie je tam ísť s cestovkou ako individuálne autom, pretože požičané auto je vhodné využiť na cesty po ostrove ako mať ho niekoľko hodín na parkovisku pred areálom. Ak by ste si požičali auto alebo moped na niekoľko dní je len na Vás aký spôsob dopravy si zvolíte. Cenu vstupenky Vám neviem povedať lebo som tam nebol ani raz – neobľubujem tobogany a podobné atrakcie.

Veľký okruh ostrovom Vám umožní pozrieť si aj iné miesta na Korfu. Ja osobne radšej preferujem cestu po ostrove individuálne autom alebo na motorke, pretože nie som viazaný na odchody autobusov, termíny a miesta určené sprievodcom.

Záhrada paláca Achileon Vhodné miesta sú napr. Achileon, kde je pekná záhrada, ale samotný interiér paláca je skôr v rakúskom štýle (palác dala postaviť cisárovná Sissi) ako v Gréckom a pripomína mi nejaký kaštieľ u nás ;-). Pred hlavným vstupom je predajňa vína s možnosťou ochutnávky a neúnavným predavačom. 

Hlavné mesto Kerkyra je tiež zaujímavé s úzkymi uličkami, námestím, novou a starou pevnosťou – vstup do pevnosti pre študentov je 1euro a pre dospelých 2€. Pevnosť je dosť rozsiahla a keď chcete ísť aj k majáku treba rátať, že sa zdržíte viac ako 45 minút. Od majáku je výhľad na celé hlavné mesto, ostrovček Vidos a samozrejme more. Vhodné je pozrieť si aj poloostrov Kanoni s kostolom Moni Vlachernon a Mouse Island. Pri vstupe do kláštorov, kostolov a na cirkevné miesta je potrebné mať zakryté plecia a kolená, tj. treba mať tričko bez veľkého výstrihu, sukňu a páni by nemali mať šortky a tričká bez rukávov. Miesto s najlepším výhľadom je najvyšší vrch Pantokrator (906 m) aj keď tam nie je kvalitná cesta. 

Ďalšie zaujímavé miesto je Sidari na severe. Nachádza sa tu aj kanál lásky, ktorý more a vietor vymlelo do žltých ílovitých útesov. Mňa osobne Sidari neoslovilo, pretože útesy sú viac zo žltej hliny ako z piesku. Ale je tam aj dlhá čisto piesková pláž. Miesto s nádherným výhľadom je na ceste do Paleokastritse. Výhlad na Paleokastricu Nachádza sa tam apartmánový dom s bazénom niekoľko desiatok metrov nad morom na kopci pri ceste. V Paleokastritse je aj kláštor a možnosťou vstupu pre turistov. V Glifade južne od tohoto miesta je jedna z najkrajších pláži na ostrove. 

Na západnej strane v Agios Georgis je dlhá piesková pláž. Kúsok od tohoto strediska je aj jazero Korission Lake, ku ktorému nemá veľký zmysel chodiť, lebo cesta je veľmi zlá (s kameňmi, pieskom a bez asfaltu) a úzka a nie je tam nič zaujímavé. Vlastne tam nie je vôbec nič, len jedna chatka. Južne od Ag. Georgis je Perivoli s pomerne málo navštevovanou plážou na východnej strane. Úplne na juhu je Kavos, najrušnejšie stredisko (len v noci) s diskotékami pre mladých Angličanov.

Na akcii „Grécky večer“ sa môžete naučiť grécky tanec a ochutnať miestne špeciality. Začiatok je vo večerných hodinách a koniec okolo polnoci.

Ostrovy Paxos a Antipaxos sa nachádzajú južne od Korfu a plavba tam trvá asi hodinu. Najprv si priamo z lode prezriete jaskyne, do ktorých je možné vplávať loďou. Potom pri Antipaxe je možné si zaplávať v úplne priezračnej vode priamo z lode pretože tam nie je prístav. Je možné tam vidieť aj zakotvené jachty bohatých ľudí ;-). Na Paxe si môžete prezrieť hlavné mestečko Gaios – aj keď na naše pomery by som to nazýval dedinou. Je tam aj malá pláž s možnosťou kúpania, prípadne sa môžete poprechádzať po zopár úzkych uličkách, alebo posedieť v typickej taverne.

Grécka pevnina a modrá lagúna je podobný výlet ako na Paxos. Prvá zastávka je vo veľkej jaskymi, potom je kúpanie v modrej lagúne, ďalšia zastávka je v dedine Sivota a na spiatočnej ceste je možnosť zaplávať si na juhu Korfu.

Back to Top