Tipy a rady – požičovne motoriek a doprava

Autopožičovne sú na každom kroku, ale dajte si pozor, ktorú si vyberiete. Veľa záleží od podmienok poistenia a spoluúčasti. Napr. Interride má pre Slovákov zľavu a robia tam aj Slováci. Malý skúter s plným poistením som si požičal za 10 euro na deň. V hlavnej sezóne to bude okolo 18€ na deň. Keď si ale požičiate na 7 dní, tak zaplatíte cenu iba za 5 dní. V iných požičovniach majú podobné ceny. Autá sú od 30€ / deň (Daewoo Matiz) a viac. Čím väčšie auto tým vyššia cena – džíp je za 65€ / deň. V požičovni v Benitses V hlavnej sezóne je to ešte o niečo viac. Čas na požičanie je od večera do večera, tj. skoro 24 hodín. Treba prísť ešte pred deviatou večer, lebo autá aj motorky sú len s minimom benzínu a treba ísť natankovať a čerpacie stanice zatvárajú o deviatej večer. Pumpa BP v susednej dedine za Moraitikou (smerom do Ag. Georgis) je otvorená do 22:00. Auto aj motorku treba vrátiť tak ako ste ich dostali, tj. vo väčšine prípadov s minimom benzínu. Problém vzniká až keď sa stane nejaká nehoda.

Podmienky požičovne sú pevne stanovené, tj. po nehode treba volať do centrály v Moraitike a počkať kým prídu technici a polícia. V prípade nejakého zranenia treba nechať motorku na mieste zavolať si sanitku a tiež do požičovne oznámiť čo a kde sa stalo. Ako som sa pýtal jedného Gréka z interride ich nezaujíma človek, ale motorka a preto pri zranení treba vyhľadať lekársku pomoc. 

Stal sa prípad, že dvaja Slováci mali nehodu, ktorú zavinil vodič vychádzajúci z vedľajšej cesty a oni padli a bok motorky odrali. Našťastie sa im nič vážne nestalo a preto odišli do požičovne a tam osobne povedali čo sa stalo. Potom to Grék riešil tak, že išli za majiteľom požičovne a ten od nich žiadal sumu 93€ za poškodenie motorky a nedodržanie podmienok. Keby zavolali z miesta nehody bolo by to bez poplatku. Od jedného Maďara, ktorý pod vplyvom alkoholu rozbil prednú časť skútra žiadal sumu 1500 euro. Preto je vhodné si pred požičaním motorku pozrieť, aby Vám nejaké staré škrabance nedali zaplatiť. V inej požičovni majú cenník, kde sú uvedené sumy za poškodenie mopedu, napr. rozbité zrkadlo je za 13€ a veľké poškodenie za 100 euro.

Bicykel je možné požičať v priemere za 5€. Cena je závislá od typu a vybavenia. V požičovni Nick v Benitses majú aj detské sedačky. 

Autobusová doprava, taxi a iné

Cestovanie linkovým autobusom je veľmi zaujímavá vec. Prvá zvláštnosť je „time table“ – čas odchodov a príchodov na zastávke. Na celej trase sú časy rovnaké, pretože je tam napísané o koľkej autobus odchádza z prvej zastávky a čas príchodu na miesto kde čakáte si musíte vypočítať. Napr. v Benitses je autobus z hlavného mesta tak za 30 minút. Ráno do Moraitiky ide medzi 8:30 a 8:45. Z Moraitiky zo stanoviska taxíkov na veľkej križovatke ide do Benitses medzi 17:00 a 17:15. Ďalšia zvláštnosť je keď prichádza autobus. Pokiaľ ho mávaním nezastavíte tak môžete čakať na ďalší. Ja som tak čakal a nevedel som o tom, že ho treba zastaviť. Keď sa blížil k zastávke a nespomaľoval iba som zdvihol ruku a vodič len zatrúbil a zamával mi a išiel ďalej. Myslel si, že ho zdravím a preto nezastavil. Keby som rukou mával ako stopár, tak by mi zastavil. Tretia zvláštnosť sú cestovné lístky. Po nastúpení do autobusu si sadnete a príde k Vám sprievodca, ktorý predáva lístky (je tam vodič a sprievodca). V prípade, že je autobus plný tak to vyzerá ako v nejakej komédii. Zahlásite kam idete a pošlete po ľuďoch peniaze a on Vám po ľuďoch pošle späť lístok a drobné. Priznám sa, že takúto situáciu som nezažil, ale delegátka nás na to upozorňovala. Pre takýto prípad je dobré mať drobné mince presne.

Pohľad z novej pevnosti na Korfu TownPodobná situácia sa mi stala v Mesonghi keď som sa potreboval dostať do Moraitiky cez rieku. Most bol dosť ďaleko a chcel som stihnúť jedného lodného kapitána, tak som využil služby starého prievozníka. Na tabuli mal napísanú cenu 70 centov, ale na otázku koľko stojí prevoz cez rieku širokú asi 12 metrov mi povedal že jedno euro. Tak som súhlasil a nasadol som do loďky. Na druhej strane sme boli za necelé 2 minúty. Keď som mu platil mal som iba dvoj – eurovú mincu, ktorú som mu podal a on nasadol do loďky poďakoval a vrátil sa na druhý breh. Jednoducho mi nevydal euro späť a dvojminútová cesta ma stála skoro 100 korún.

Stopovanie som tiež náhodne vyskúšal. Pri ceste do Moraitiky, keď mi nezastavil autobus som išiel za dedinu a tam som stál asi 5 minút a zastavil mi taxík. Podarilo sa mi zjednať cenu na polovicu za 5 €. Cena taxíka z Moraitiky do Corfu Town je 25€. A druhý spôsob som vyskúšal tak, že som sa opýtal chlapíka, ktorý rozváža na dodávke zmrzlinu po obchodoch keď stál na zastávke autobusu či ma zoberie a on hneď povedal: „Ok, my friend“ a už som sedel v kabíne.

Back to Top