Korfu, Moraitika/Messongi od Mariána (diel 1)

Dovolenku na Korfu sme strávili v Moraitike, resp. v Messongi asi 20 km južne od hlavného mesta na východnom pobreží. Moraitiku pretína hlavná cesta z Kerkyry do Kavosu. Po oboch stranách tejto cesty, ktorá je zároveň „hlavnou ulicou“ Moraitiky, sa nachádza všetko – taverny, obchody s oblečením, zlatníctva, požičovne áut a motoriek, benzínová pumpa, agentúry ponúkajúce výlety a tisíc ďalších vecí – jednoducho klasický výjav, aký nájdete v stovkách ďalších letovísk v Grécku.Mapa Moraitika Táto hlavná asi 2km dlhá ulica sa nachádza 200m od mora, medzi ňou a plážou sú hotely a apartmánové domy. Opačným smerom stúpa terén do svahu, kde sa nachádza staré centrum Moraitiky.

 

Deliacu čiaru medzi Moraitikou a Messongi tvorí rieka Messongi (nie veľmi voňavá). Z jedného mesta do druhého sa dostanete výlučne cez prepojovací most nachádzajúci sa asi až 300m od brehu mora, ak by ste hľadali prepojenie v blízkosti pláže, nenájdete ho. Dojem je ale taký, že Moraitika a Messongi sú jedno mesto.

Ubytovanie: ubytovaní sme boli v apartmánoch River Studios v Messongi, asi 50m od spomínaného spojovacieho mosta, úroveň ubytovania typicky grécky skromnejšia, ale dostatočná (nie pre náročných), bez stravy. Vo výbave bola kuchynka s chladničkou, elektrickým varičom a varnou kanvicou. Život v noci nám čiastočne komplikovali komáre, nádobka do elektrickej zásuvky veľmi nepomáhala.

 

Pláže: piesočnatá pláž v Moraitike sa nám až tak nepáčila, boli tam miestami chaluhy a všakovaká zeleň, takže na druhý deň sme šli do Messongi, kde sa hneď od ústia rieky začína najprv úzka zopár metrov široká pieskovo-štrková pláž priamo pred reštauráciami, a po chvíli sa rozširuje, s peknou prírodnou scenériou v pozadí. Po niekoľkých metrov od brehu bol na dne len piesok, pričom sa voda zvažovala do hĺbky len veľmi pozvoľna, takže bola vhodná pre deti. Jednu zvláštnosť som si všimol a síce to, že všade v sprievodcoch je popisovaná pláž v Moraitike ako široká, ale v skutočnosti bola úzka, rovnako podľa sprievodcov na najkrajšej pláži na – na Mirtioritse som si všimol, že pláž je úzka, pričom na fotkách na Internete aj v  sprievodcovi bola o niekoľko metrov širšia. Pláž v Mesonghi

Ceny: na hlavnej ulici bolo niekoľko supermarketov (malých potravín), pričom najlepšie ceny mali tie na krajoch, pred mostom do Messongi a pred koncom smerom do Kerkyri, najlepšie je si to ale overiť vlastným prieskumom. Celkovo sa mi tam zdalo lacnejšie ako na Rodose, na druhej strane Moraitika bola lacnejšia ako Pelekas alebo sever ostrova.

 

Moraitika: najlacnejší gyros za 1,30€ (štandartne 1,50€) bol u „námornika Pepeka“ asi v strede ulice (pizza je okolo 5€). Na opačnej strane v malom office bolo možné zatelefonovať si domov (ako u nás kedysi na pošte) za niekoľko desiatok centov na Slovensko, najlepšie po 22. hod. (u nás je 21.00), kedy je to lacnejšie. Takmer na konci ulice smerom na Kerkyru odbočuje (pred lacným supermarketom) úzka ulička smerom do kopca, ktorá Vás vyvedie na námestie s osvetleným pravoslávnym kostolom (vidieť ho večer aj z hlavnej cesty), po niekoľkých ďalších desiatkach metrov do kopca priamo narazíte na terasu reštaurácie Tassos Village grill, kde si za 10€ aj s pivom celkom dobre pochutnáte, boli sme tam 2x, máte to aj s mimoriadne elegantnou obsluhou. V priemere sa dá v pohode navečerať do 10€/osoba, aj za menej. Ceny za organizované výlety a prenájom motoriek (od 10€/deň) a áut (od 30€) – možno sa Vám podarí aj menej – šibnutím čarovného prútika klesnú na prelome augusta/septembra podľa toho, ako ubúda turistov.

Jaskyňa na AntiPaxePožičovne áut a motocyklov: je ich niekoľko, najmä na hlavnej ulici a v jej blízkosti, skúter sme mali požičaný na 4 dni s plným poistením za 44€, auto na 1 deň za 30€. 4 dni na skútri veľmi neodporúčam, stačia 2, človek je potom už dosť „vytrasený“, alebo je dobré si to rozložiť na 2×2 dni. Rátajte s tým, že na skútri prejdete za deň v pohode 50 km, môžete aj viac, ale je to už potom drina, jeden chalan šiel na skútri z Moraitiky až do Sidari, čo je tam a späť 104 km. Na aute sme prešli 200 km za deň, nasledujúci sme nevládali nič iné len totálne oddychovať. Požičiavajte si skútre alebo autá len s plným poistením, uistite sa o tom pri podpisovaní zmluvy, v prípade nehody budete mať menej problémov (finančných), ten rozdiel stojí zato.

Záliv na AntipaxeOrganizované výlety: pokiaľ Vám ide o cenu, v žiadnom prípade by som si výlety nekupoval cez Vašu cestovnú kanceláriu, (ani by som si cez nich nepožičiaval auto/skúter). Už len tým, že sa zastavíte v hocakej najbližšej miestnej agentúre, ušetríte dosť veľa peňazí (aj 50%). My sme boli na Antipaxose/Paxose (na osobu 20€), kúpili sme si ho v jednej z agentúr niekde v strede ulice (aj sme si u nich požičali auto). Naša cestovka to predávala za 35€. Myslím, že výlet stojí za to, na Paxose sme si pozreli jaskyne – loď vplávala do útrob jaskýň, na Antipaxose loď zastavila v zálive s tyrkysovou vodou, nasledovalo voľné plávanie a potápanie asi na hodinku, potom znova späť na Paxos so zastávkou na 2 hodinky v hlavnom prístave Gaios, v ňom prechádzka centrom, posedenie na káve, zmrzlina (2€) a späť.

 

Prístav v Gaiose, PaxosV ponuke bol ešte autobusový okruh ostrovom, výlet loďkou do modrej lagúny (kde sa natáčal film „Návrat do modrej lagúny“). Pozn. dovolenkar.sk: tomuto tvrdeniu domácich veľmi neverte 😉 Organizované zájazdy autobusom sú viac pre starších ľudí, možno rodiny s deťmi, a ľudí, ktorí sa nechcú o nič starať, ale pre zvedavé povahy sa oplatí podľa mňa požičať si auto, doma investovať 200 Sk do kúpi sprievodcu, niečo si naštudovať, určite uvidíte (ak chcete) viac a môžete zostať dlhšie na miestach, ktoré sa Vám páčia. Korfu nie je veľký ostrov, a tak pohybovať sa po ostrove nie je veľký problém. Treba ale rátať so serpentínami a rýchlosťou zväčša medzi 40-60 km/h, len niekde Vám umožňuje charakter cesty ísť 90 km/h (napr. z Kerkyry do Paleokastritsy, alebo Pelekasu do Paleokastritsy).

 

Zábava: okrem príjemného posedenia v niektorej z nespočetného množstva taverien je v Moraitike niekoľko diskoték (napr. Cadillac club), v strede hlavnej ulice sa nachádzala jedna z nich (neboli sme v nej, takže nevieme podať referencie). Diskotéka býva aj na pláži Moraitiky v bare Golden Beach, kam Vás možno na druhý deň po príchode pozve Vaša cestovná kancelária kvôli poskytnutiu základných informácií a uvítaciemu drinku (zadarmo), aby Vás navnadila na jeho návštevu počas ďalších dní a na niektoré organizované výlety. Každý večer tam býva nejaký program (napr. večer Elvisa Presleyho), ktorý vždy uvádza majiteľ baru Christos. Paleta programov sa notoricky opakuje, ale stráviť tam jeden večer na spestrenie hlavne pre mladých ľudí by som odporúčal. Diskotéka začína po programe (ten je zadarmo, zaplatíte to v drinkoch, okolo 4-6€ jeden).

V strede ulice som zahliadol aj dráhu s motokárami. Taktiež asi 15 km od hlavného mesta smerom na Pelekas v Ag. Ioannis sa nachádza Aquapark (robí sa tam zájazd autobusom – pozrite si ponuku v cestovných agentúrach), ešte jeden je na severe niekde pri Sidari/Róde. Kvalitu a cenu neviem posúdiť, pretože sme žiaden z nich nenavštívili.

Spoznávanie ostrova na skútri a aute, autobusom

Či už na skútri, autobusom alebo na aute, oplatí sa „vyliezť“ z Moraitiky a ísť sa pozrieť, ako to vyzerá inde. Pri bežnej opatrnej jazde sa môžete na Korfu cítiť bezpečne, ale neodporúčam preháňať štýl jazdy, pretože veľa ciest na ostrove tvoria serpentíny, často neprehľadné, a nestojí zato pokaziť si dovolenku nepríjemným zážitkom. Nám sa počas tých piatich dní na kolesách nič nestalo, ani sme sa nedostali do žiadnej dramatickej situácie. Na skútri viacej „cítite“ krajinu, autom zasa môžete viacej stihnúť. Nás zaujímali predovšetkým pláže a príroda. Pláže sú podľa mňa jednoznačne krajšie na západnom pobreží, takmer výlučne piesočnaté (miestami posiate skalami), aj keď je tam o čosi chladnejšia voda ako na východnom pobreží (to platí pre Paleokastritsu, Mirtioritsu, na juhu je voda teplejšia, napr. Santa Barbara, Maratias, Gardenos).

Autobusom sa v každom prípade oplatí ísť do hlavného mesta, lístok nie je drahý (1,70€), autobusy sú moderné, odchody síce nemusia vždy sedieť ale pri trocha trpezlivosti sa ich dočkáte. A nepreplácate zbytočne za auto. Teoreticky sa oplatí ešte skúter, ak si chcete okrem priameho centra zájsť do časti Kanoni, ale aj tam chodí mestská linka z centra

Back to Top