Výlet na Ostrov Chrissi

Popis výletu od Barbory D., ktorá je na Kréte delegátkou už niekoľko rokov. 

Ostrov Chrissi je jedným z 81 neobývaných ostrovov Kréty. Známy je aj ako Gaidouronisi – “Oslí ostrov”, pretože Kréťania majú zvyk odkladať starých oslov na neobývané ostrovy. Chrissi je 5 km dlhý a má priemernú šírku 1 km. Najvyšší vrch sa nachádza vo východnej časti ostrova a volá sa “Kefala” – výška 31 m

Chrissi sa nachádza cca 13 km od pobrežia Kréty, v Lýbijskom mori. Ostrov Chrissi je takmer nížina s farebnými sopečnými kameňmi, pokrytý zlatým pieskom, purpurovými mušľami a piesočnatými dunami.
Návštevníkom sa ponúka zaujímavý pohľad na cédrové lesy – pravdepodobne posledne existujúce v Európe. Hustota týchto stromov je približne 28 stromov na 1 hektár a priemerný vek týchto stromov je cca 200 rokov. 

V západnej časti ostrova môžu návštevníci vidieť starú kaplnku Agios Nikolaos – 13. storočie, starý prístav, archeologické pozostatky z čias minojskej kultúry a maják.
Chrissi, známy aj ako “Ostrov mušieľ” preslávilo severné pobrežie, ktoré je plné mušieľ.
Návštevníci sa po hodinovej plavbe z mesta Ierapetra dostanú do oblasti “Vougiou Mati”, v južnej časti ostrova, kde sa nachádza najjužnejšia taverna Európy.

 7:25 odchod z hotela
10:30 odpláva loď Alexandros z mesta Ierepetra – plavba maximálne 1 hod.
11:30 príchod na Chrissi
16:00 odpláva loď späť do Ierapetry no min. 30 min. pred odchodom treba byt už na lodi.
17:00 príchod do Ierapetry
20:00 príchod do Ammoudary

 Ostrov Chrissi Ostrov Chrissi

Back to Top