Dovolenka na Chalkidiki

Kópia emailu, neupravené. Autor: Mirko D. 

Ahoj. Pokúsim sa ti priblížiť cestovanie na Chalkidiki konkrétne do Sarti na Sithonii.
Sarti je situované na brehu veľkej zátoky s čistým kryštálovým morom veľkej cca 3-4 km s bielym pieskom/od hrúbky cukru až po jemný ako prach /dno mora pozvoľne stúpa smerom na juh kde prechádza do plytčín až do vzdialenosti 300m od brehu čo je vhodné pre rodiny s deťmi. V severnej časti je more hlboké a nachádza sa tam aj prístav rybárov. Sarti je pôvodne rybárska dedina ktorá v súčasnosti sa mení v čase sezóny na turistické centrum kvalitnej úrovne. V Sarti je mnoho reštaurácií, kaviarní, obchodov a taverien.

Je tu dobrá ponuka skútrov a aut pre dovolenkárov, sú tu v čase sezóny diskotéky a nočné kluby.
Do Sarti cestujem už 10 rokov a mám možnosť vidieť rozvoj mestečka hlavne zvyšovanie sa úrovne a služieb. Cenové relácie sú omnoho nižšie ako na Jadrane čo bol aj môj dôvod zmeny dovolenkového miesta z Chorvátska na Grécko. Pre porovnanie večera v Reštaurácii v Sarti rybie a morské špeciality pre 4 osoby /rok 2006/ cca 33-38 Euro a v Chorvátsku Poreč cca 95 Euro. Ceny mäsa sú o niečo vyššie ako u nás ale nie veľa, ovocie a zelenina sa pohybuje podľa obdobia ale ceny sú ako u nás v supermarkete. V Sarti je niekoľko mäsiarní, pekární a veľa menších obchodov s potravín si donesiem len naše špeciality, vyššie ceny sú hlavne pri mliečnych výrobkoch /maslo a zahraničné syry./ Ubytovanie je vhodné si zabezpečiť začiatkom roka lebo dopyt je hodne vysoký aj keď ešte aj v júni príp. septembri sa ubytovanie dá zaistiť.

K samotnému cestovaniu do Grécka sa vyjadrím nasledovne – cestujem z B.Bystrice – Šahy – Budapešť. Cesty – diaľnice v Maďarsku sú kvalitné je potrebné si zakúpiť diaľničnú známku / 4.200 HUF- Hranica so Srbskom je priamo na diaľnici. Cesta Srbskom po Nový Sad ide v 1 diaľničnom pruhu ale cesty sú kvalitné, bezpečnosť v Srbsku štandardná ako všade v Európe od Nového Sadu je klasická diaľnica po Beograd. Od Beogradu ide opätovne diaľnica až pod Niš potom sa obchádza oblasť Kosova cez Leskovac a Vranje kvalitnou cestou I. triedy ale keďže sa cesta vinie pohorím, resp. jeho údoliami sú časté rýchlostné obmedzena60-ka/80-ka. Cestu zato skrášľuje pekná príroda. V Srbsku je veľa benzínových púmp a reštaurácii popri diaľnici najkvalitnejšie sú JP, LukOil, OMV. Toalety čisté čo sa s Maďarskom nedá porovnať aj keď v čase dovoleniek tranzitujúci Turci dokážu neuveriteľne zasviniť každý voľný pľac.
Diaľnice sa platia na putarinách 2x 410Din1x 1.200+240Din.Srby celkovo nezdržujú ani na hranici ani ako dopraváci pokiaľ dodržujete rýchlosť na diaľnici čo je max 120 km/h.

Prechod cez Macedónsko – super diaľnice postavené z európskych fondov platí sa 50-60-80 Denárov čiže1+1+1,5 Euro. Zoberte si kameru/foto Macedónsko je nádherná krajina.
Prechod hranicami bezproblémový. Grécke diaľnice O.K. s hviezdičkou – pozor v Grécku sa jazdí rýchlo hlavne na diaľniciach a dial. obchvate Thessaloník. Cesty sú dobre značené aj keď občas v alfabete. Pozor Gréci jazdia aj za šera neosvetlení, v horských oblastiach sa občas na ceste vyskytnú ovce alebo kozy. Ľudia sú v Srbsku ale aj v Grécku milí aj keď sa nájdu výnimky. V Grécku sa za cesty neplatí. Myslím že to sú hlavné postrehy z gréckej dovolenky ktorú všetkým vrelo odporúčam. Ak sa ešte naučíte trochu po grécky tak sú Gréci k vám veľmi milí a nápomocní.
Pohľad na Sarti Pláž v Sarti

Back to Top