Tipy a rady, výlety na Kréte

Tento rok bola ponuka fakultatívnych výletov od lokálnych CK pre mňa dosť nedostupná. Zatiaľ vždy boli lokálne kancelárie lacnejšie ako naše, čo síce platilo aj teraz, ale výber bol slabší. Zvažoval som ísť loďou na ostrov Santorini, ale veľké horúčavy ma odradili. Ponuka to bola oproti našej CK lepšia, za cenu 92€ a kratšiu dobu cestovania ste mohli byť na ostrove dlhšie. Podľa letákov až 6 hodín. Za ten čas bol naplánovaný autobusový okruh po Santorini. Ponuka od delegáta bola len o niečo drahšia, ale aj časovo náročnejšia. Nič iné čo by ma zaujalo som už nenašiel. Preto som sa rozhodol využiť ponuku delegátky a tiež individuálne cestovanie.

Do Heraklionu sa dostanete veľmi jednoducho mestským autobusom č. 1 za 1,15€. Späť do Ammoudary ide linka č. 6 tiež za 1,15€. V meste vystupujete na veľkom námestí Eleftherias, ale nadá sa povedať, na koľkej zastávke to je, lebo vždy sa počet zastávok líši. Jednoducho treba sledovať či ste už prešli cez bránu v hradbách a potom si treba všímať veľké námestie. Väčšinou tam vystupuje dosť ľudí.Námestie v Herakline, kde vystupujete z autobusu

Otváracie hodiny KnossosOdtiaľ sa môžete vydať na prechádzky po mestských uličkách plných obchodov. Nečakajte ale nič podobné ako je staré mesto Rhodos, alebo Corfu. V prístave, ktorý je blízko autobusovej stanice je pevnosť do ktorej je vstup za 2€. Vo vnútri nie sú žiadne exponáty okrem zopár starých diel a delových gúľ. Čo je ale v tých horúčavách dobré, je vnútorný chlad starých múrov opevnenia. Na vrchu je pekný výhľad na mesto a more. Archeologické múzeum je na dva roky kvôli rekonštrukcii zatvorené, tak už veľa možností okrem zopár mini múzeii v Heraklione nemáte.

Do Knossosu sa dostanete z autobusovej stanice mestskou linkou za 1,15€. Je to na konečnej a spoznáte to podľa veľkého množstva ľudí. Podľa slov delegátky je to druhá najnavštevovanejšia pamiatka v Grécku po Akropole v Aténach. Vstupné do areálu je 6€ a otvorené je prakticky od rána do večera. Môžete vidieť kus histórie, ale bez výkladu to nie je celkom ono. Je tam fakt veľmi teplo a odporúčam Vám navštíviť Knossos hneď ráno. Aj keď sú tam stromy, tak v tieni väčšinou postávajú skupinové zájazdy a počúvajú výklad.

Množstvo ľudí v Knossose Niekde treba vystáť aj veľkú radu, len aby ste videli trón a miestnosť okolo. Autobus späť sa otáča na parkovisku pred vstupom a zastávku má o kúsok ďalej. Dobré je kúpiť si na stanici spiatočný lístok, aby ste si to na mieste nekomplikovali. Celý tento výlet ma stál 10,6€ a bol som časovo nezávislý.  Akurát mi chýbal výklad, ktorý mohol byť celkom zaujímavý. Od našej CK je to za 39€.
Vizualizácia Knossos

Príprava jedla na výlete SpinalongaAbsolvoval som ešte výlet na ostrov malomocných Spinalonga za 52€ cez našu CK. V cene bol autobusový transfer do prístavu Elounda, kde sme nastúpili na loď Argo, ktorá oboplávala Spinalongu a po necelej hodine zakotvila v zátoke, kde si môžete zaplávať. Môžete využiť malú pláž alebo priamo skočiť z lode. Na malom mieste kotví dosť lodí a preto je na pláži dosť tesno. Počas prestávky asi 1,5 hodiny posádka pripravuje jedlo, ktoré je v cene. Pre vegetariánov je v ponuke zeleninový šalát a tuniak. Potom na základe kartičky, ktorú ste dostali pri vstupe dostanete svoje jedlo. Asi po pol hodine sa loď pohne na ostrov Spinalonga.Pláž na výlete na ostrov Spinalonga
Tu je na prehliadku niečo vyše 60 minút. Vstup do pevnosti je za 2€, ktorý už som mal v cene. Výklad mala sprievodkyňa Konstantina spracovaný dobre a čo je najlepšie bol v Slovenčine, pretože študovala v Bratislave v 90tych rokoch. Dôležité upozornenie, ktoré by ste si mali zapamätať je, že do kostola na ostrove môžete vstúpiť v primeranom oblečení, tj. zakryté plecia a aspoň krátke nohavice po kolená. Inak Vám miestny správca bude nadávať a vyhodí vás von 😉 Za čas, ktorý máte stihnete obísť celý ostrov dookola. Po návrate do prístavu sa ide autobusom do mestečka St. Nikolaos, kde je hodina na prechádzku po meste. Väčšinou sa čas využije na drobné nákupy, ale asi hlavne na občerstvenie v množstve kaviarní. Potom už je len transfer späť do hotelov.

Ďalší výlet v ponuke je na ostrov Chrissi, kde je najjužnejšia taverna v Európe. Je neobývaný a trávite tam na pláži asi 6 hodín. Transfer autobusom je do mestečka Irapetra a odtiaľ loďou na ostrov. Podľa miestnych je to pekný výlet, ale pre tých, ktorí neradi trávia čas na pláži cez obed to veľmi nebude (Cena približne 48€). Turisti môžu absolvovať prechod roklinou Samaria, ktorá je najdlhšia v Európe. Autobus Vás dovezie k vstupu a po prejdení asi 17 km, odchádzate loďou. Cesta späť nie je možná a preto je to vhodné len pre ľudí s dobrou kondičkou. Určite sa odporúča pevná obuv a nie šľapky, alebo sandále. (Cena približne 58€ + 5€ + 7,50€. Neviem presne za čo sú jednotlivé poplatky)

Ceny v tavernách by sa nemali veľmi líšiť od minulých sezón, takže si stačí len pozrieť priebežne jedálne lístky a podľa toho si vybrať kde chcete konzumovať. Ja som mal raňajky a večere a preto som sa veľmi do taverien nedostal. V obchodoch sú ceny primerané a napr. za vodu 6 x 1,5l som platil necelé 2€. Kto by chcel, tak na začiatku Ammoudary je Carrefour a Lidl a tam si môžete nakúpiť čo potrebujete ak nemáte polpenziu. Pešo je to asi na pol hodinu chôdze, ale môžete využiť aj mestský autobus za 1,15€. Príp. ak máte požičané auto je to jednoduchšie.

Požičovní je dosť, ale treba dávať pozor na podmienky a hlavne poistenie. Motorky delegátka neodporúča, lebo je to dosť rizikové v domácej premávke. Kréta je veľká a pohodlnejšie sa cestuje klimatizovaným autom. Osobne neodporúčam ani otvorené autá – kabriolety, lebo budete celý deň na tej horúčave a keď odbočíte na vedľajšiu cestu tak aj v prachu, ktorý môže byť dosť intenzívny. Dávajte si pozor na ponuky, ktoré majú zmluvne podchytené minimálne prejdenie kilometrov. Stalo sa, že v zmluve bolo 100 km/deň, ktoré treba prejsť. Dovolenkári prešli 99 Km a dostali od požičovne penále, lebo nedodržali zmluvu. Radšej si ten chýbajúci kilometer prejdite po letovisku ako platiť desiatky Eur zbytočne. Tiež dávajte pozor na predpisy a miesta, kde parkujete, aby ste nedostali pokutu, ktoré sú dosť vysoké a môžu sa vyšplhať aj nad 200€.

Back to Top