Cestovanie na / z Kréty

Na letisko ma dve hodiny pred odletom doviezol kamarát. Tento rok pre cestovné kancelárie postavili vľavo od hlavnej haly stan, kde môžu pracovníci CK vybavovať klientov. Ja som mal informáciu, že môžem ísť priamo na check-in kde podľa ich zoznamu a môjho cestovného dokladu a voucheru skontrolujú či som to ja a vystavia mi palubnú vstupenku, odoberú hlavnú batožinu a vystavia batožinový lístok. Celý proces je v podstate dosť rýchly a po jeho absolvovaní je potrebné ešte prejsť pasovou a bezpečnostnou kontrolou na poschodí.
Po sprísnení bezpečnostných predpisov je veľmi dôležité aby ste nemali v príručnej batožine zakázané veci lebo inak Vám ich zoberú bez možnosti vrátenia. Ak budete mať pri sebe nejaké fľaše tak Vám ich určite zoberú. Môžete mať len malé balenia, ale spolu nie viac ako jeden liter a celé to musí byť v priesvitnom obale predpísaných rozmerov. Jedlo a tekutiny pre malé deti môžete preniesť, ale budete to musieť pri kontrole osobne ochutnať pred bezpečnostným pracovníkom. Priesvitné obaly som na letisku k dispozícii nevidel tak ako v Amsterdame, kde ich rozdávali pracovníci letiska bezplatne. Odporúčam Vám pred odletom ešte preveriť podmienky na webovej stránke leteckej spoločnosti, alebo letiska. Samozrejme ani ostré predmety nie sú povolené. Medzi ne sa zaraďujú už aj malé kozmetické nožnice. Ja vždy pred prechodom cez röntgen odložím do príručnej batožiny kľúče, peňaženku, hodinky a opasok, aby som s tým mal pokoj.

Po úspešnej prehliadke som už len čakalLietadlo na Kréte na odlet, ktorý sa o hodinu oneskoril. Let bol prevádzkovaný cez Air Slovakia a prístup k cestujúcim bol podľa mňa s nezáujmom. Nakoľko som nikde nepočul hlásenie ani nečítal oznam o meškaní lietadla. Aj keď mi niekto potom hovoril, že počuli jeden oznam o hodinovom meškaní z prevádzkových dôvodov, ale ja som ho nepočul a to som bol stále v hlavnej odletovej hale. Po hodine navyše sme sa konečne dostali autobusom do lietadla a usadili sme sa na svoje miesta.

Nasledovali bezpečnostné inštrukcie (únikové cesty, plávacie vesty a zákaz používania určitých elektronických zariadení) v anglickom jazyku a potom štart. Keď nám rozdávali studené občerstvenie, tak som sa spýtal letušky prečo boli inštrukcie v angličtine a dozvedel som sa, že lietadlo má Air Slovakia zapožičané zo Španielska a okrem nej musí byť celá posádka z materskej krajiny lietadla. Potom som si všimol, že sa personál medzi sebou nerozpráva po Slovensky, ale Španielsky príp. Anglicky. Stánky CK pred letiskomPo približne 2,5 hodinách letu sme pristáli v Heraklione.
Po vystúpení z lietadla nás „obaril“ horúci vzduch a autobus nás odviezol na pasovú kontrolu a potom pre batožinu. Keď sme ju asi po 20 minútach dostali a vyšli sme z haly, už nás vonku čakal delegát. V Heraklione majú cestovné kancelárie pred halou malé očíslované stánky cez ktoré prechádzate k autobusom. V tomto stánku Vám podľa zoznamu povedia do ktorého autobusu treba nastúpiť, aby ste sa dostali do správneho letoviska.

Cestovanie z Kréty

V deň odchodu sme museli opustiť izby až o 12:00, tak to bolo celkom dobre, lebo odvoz na letisko bol o 15:20. Autobus prišiel presne a po krátkom transfere a inštrukciách od delegátky sme chvíľu čakali pred letiskovou halou na otvorenie check-in, lebo vo vnútri bolo veľa ľudí a chaos. Keď sme sa dozvedeli ku ktorej prepážke máme isť bolo to dosť problematické dostať sa tam cez množstvo ľudí čakajúcich v širokých radoch pri susedných check-in. Celý bezpečnostný systém v Heraklione sa mi zdal dosť chaotický, lebo najprv stojíte v prvej rade na vystavenie palubnej vstupenky a batožinového lístka. Potom odchádzate s batožinou do druhej rady, kde odovzdáte batožinu na röntgenovú kontrolu a keď je všetko v poriadku a nemusíte z nej nič vykladať, tak ešte idete do tretej rady na pasovú a osobnú bezpečnostnú kontrolu. Potom už len čakáte v odletovej hale na svoje lietadlo. Táto hala je dosť malá na to množstvo ľudí a personál nestíhal dávať toalety do poriadku. Tak ste sa mohli ocitnúť v situácii ako vo veľa reštauráciách a baroch na Slovensku 😉Letisko v Heraklione

V mojom prípade sa vrátim k prvej rade, kde to pracovníkovi letiska trvalo fakt dosť dlho, pretože kontroloval ľudí na hromadnej letenke podľa papierového zoznamu aj podľa počítača. Spôsobilo to, že odlet sa omeškal o zhruba 30 minút a bol cca. o 18:15. Dokonca aj delegátka mu hovorila, že to nemusí robiť podľa papiera, ale asi práve získal novú prácu a snažil sa ju robiť poriadne. Nakoniec ale nikto nechýbal a mohli sme letieť späť na Slovensko, znovu Španielskym lietadlom, ktorého kapitánom bola žena 😉 To je na Slovensku dosť nezvyčajné. Po 2,5 hodinovom lete sme pristáli v Bratislave, kde nás znovu autobus odviezol na pasovú kontrolu. Batožinu sme dostali dosť rýchlo, tak som už len pohľadal známeho, ktorý ma prišiel vyzdvihnúť a mohol som ísť domov. Škoda, že cestovná kancelária zrušila tie autobusy rozvážajúce na / z letiska.

Back to Top