Dovolenky v Grécku Stavros, Korfu, Zakynthos

Zážitky a skúsenosti z dovolenky na pevnine, na Korfu a na Zakynthose. Neupravované, kópia z emailu. 

V Grécku sme boli celkom 3 krát. Na pevnine, na ostrove Korfu, a naposledy tohto roku na ostrove Zakynthos. Na prvú dovolenku do mesta Stavros sme cestovali autobusom s cestovnou kanceláriou BUSTOUR. Bolo to v roku 1997, takže detaily si už nepamätám. Cesta bola teda dosť dlhá, ale dalo sa to vydržať. Nespomínam si, že by sme mali nejaké problémy. Išli sme cez bývalú Juhosláviu, v autobuse nám púšťali video, zbehlo to a boli sme v Stavrose. Piesková pláž, čisté more – povedala by som, keby som potom nebola na severe ostrova Korfu.(Tam bola totižto pláž ako taký plyšový koberec. Nikde inde som takú pláž nevidela.)Ale nebudem skákať. Ku Korfu sa ešte dostanem.

Takže Stavros.

Pekne, rušno-vtedy mi to nevadilo, nemala som malé deti. Apartmán sme mali blízko pláže, obchody, nočný život a tak. Ale len jedna diskotéka Bora-bora, na ktorej sme boli asi 3-krát. Teplúčko, až na jednu búrku, na ktorú nezabudnem, lebo taká sa u nás nevidí často. Jej priebeh bol asi takýto:
Krásne, slnečno, zrazu lejak, krúpy, po uliciach sa valia o 10 minút potoky vody asi do pol lýtok, ale nie je to studený dážď ako u nás, takže sa brodíme…
A o 15 min. krásne slnečno a teplo. Voda odtiekla a všetko vyzerá ako predtým. Musím povedať, že tam nebolo tak pekne ako na Korfu, ale keď porovnám Stavros s Paraliou, kde sme zašli požičaným autom na výlet, bola som rada že som, kde som. V Paralii bola v tom čase dosť znečistená pláž aj voda, všade hlava na hlave. Thessaloniki a Atheny sa tiež oplatí vidieť. Som rada, že som nevynechala návštevu týchto miest. Myslím, že asi toľko v skratke Grécka pevnina. 

Korfu.

Na Korfu sme išli v ´98-om letecky s cestovnou kanceláriou FERROTOUR. Takisto cesta v pohode, žiaden problém, apartmány o čosi skromnejšie ako v Stavrose, ale tá pláž…krása.
Ako som už spomenula, krásny jemný piesok, okolo pláže veľa zelene, ani v Stavrose, ba ani na Zakynthose taká nebola. A možno ani v iných častiach Korfu. Bolo tam totiž aj strašne málo ľudí, preto aj veľmi čisto. A taký kľud, ako na opustenom ostrove. No určite by to nevyhovovalo ľuďom, čo chcú „žiť“. No mne s mojim vtedy ešte budúcim manželom áno. Chceli by sme sa tam ešte vrátiť, ale žiadna cestovka už nerobí takýto zájazd na severozápad do Agios Stefanos. Je ešte jedno Agios Stefanos, ale niekde na juhovýchode. Tam sa organizujú dovolenky, ale to je niečo iné. Preto sme sa rozhodli, že pôjdeme tohto roku autom. No uvidíme…Boli sme aj v Sidari, aj tam je veľmi pekne, ale trochu „zaľudneno“.
 

Zakynthos.

To bolo tohto roku (2004) s cestovnou kanceláriou Oscar Leonardo. Myslím, že tento ostrov nie je až taký „grécky“ ako Korfu. Je tu veľa cudzincov. Grékov vidíte len ako personál v množstve taverien. Apartmán bol krajší, modernejší… Menej zelene ako na Korfu. Ale tiež som bola nadmieru spokojná s celou dovolenkou. Čo sa týka pristávania lietadla, takisto ako na Korfu máte pocit, že pristanete do mora. Jedna zaujímavosť, čo sa mi na iných miestach nestávalo, ale to súvisí s množstvom angličanov a nemcov, že keď im skončí pobyt na ostrove, nechajú na pláži nafukovačky, strčia vám do ruky vedierka s formičkami, keď vidia, že máte deti a tak podobne. Oni si to nenosia späť domov. A predpokladám, že to ani nepriniesli, ale kúpili na mieste.

Takže na záver, celé Grécko je veľmi zaujímavé, očarili ma svojim spôsobom všetky miesta ktoré sme navštívili, no najviac nám prirástol k srdcu ostrov Korfu. Ak sa tam tento rok pozriem, napíšem…

Autor: Martina

Back to Top