Výlety 2004 – Paxos Antipaxos, Corfu Town

Lodný výlet na Paxos a Antipaxos

Na tomto výlete som bol prvý krát v roku 1999 a nemám odtiaľ žiadne fotky, tak som to tento rok zopakoval. Celodenný výlet stojí 28€ cez CK. Možno by sa dalo aj lacnejšie keby som skúsil domácich predajcov, prípadne v deň odchodu pri lodi by bola cena nižšia keby nebola plná.Loď Paxos Star

Výlet cez CK je celodenný – zhruba od 8:15 do 18:30. Odporúčam Vám zobrať si vodu a príp. aj nejaké ľahké jedlo, opaľovacie prostriedky, plavky, uterák a podľa sezóny aj niečo s dlhým rukávom. Na spiatočnej ceste býva veterno a na palube nemusí byť úplne teplo.
Najprv Vás autobusom odvezú do prístavu v Lefkimi, ktorý je od Moraitiky vzdialený cca 20 km čo je asi 30 – 40 minút prepravy podľa situácie na ceste. My sme išli loďou Paxos Jaskyňa do ktorej loď vplávaStar, ale sú tam ešte asi 2 ďalšie, ktoré robia ten istý výlet. Loď má kapacitu pre cca 120 ľudí. Môžete sedieť vnútri, po stranách vonku a hore na palube. Na lodi je k dispozícii bar, kde si môžete kúpiť občerstvenie (nápoje, bagety, hot-dog atd.)

Po vyplávaní z prístavu sa plavíte zhruba hodinu a štvrť pokým prídete k jaskyniam. Loďou vplávate do dvoch jaskýň a potom sa pokračuje k zátoke na ostrove AntiPaxos. Tam je zastávka zhruba hodinu na plávanie priamo z lode. K brehu loď nepláva. Zátoka býva dosť plná, hlavne v júli a auguste. Kotvia tam výletné lode a súkromné jachty.

Potom odplávate na Paxos, do hlavného mestečka Gaios, kde je prestávka 2-3 hodiny, Zátoka na plávanie na Antipaxepodľa dohody s kapitánom. Gaios nazývajú hlavným mestečkom ostrova, ale v skutočnosti je to dedina. Môžete tam ísť na obed do „doporučenej“ taverny a na pláž. Pláž je veľmi malá a kamenistá, ale s čistou vodou. Po skončení tejto zastávky nasleduje už iba plavba späť na Korfu. Naša spiatočná cesta bola veterná a na palube fúkalo a občas prskala voda z vĺn. Mne bolo chvíľami chladno, ale dalo sa to vydržať. Pre menšie deti by to ale mohol byť malý problém. Po zakotvení v Lefkimi Vás autobus dovezie späť do Vašich letovísk.

Hlavná ulica v Gaiose Pláž v Gaiose na Paxe

 

 

 

 

 

 

 

Večerné hlavné mesto

Tento výlet som absolvoval prvý krát. Vždy som bol v hlavnom meste len cez deň. Začína o 17:00 odchodom autobusu z letoviska. Predpokladaný návrat je cca o 22:00 a stojí 10€. My sme mali trochu Uličky vo večernom Corfu Townsmolu, lebo autobus meškal viac ako pol hodinu, kvôli dopravnej zápche v meste. Stáli sme na zastávke na veľkej križovatke a čakali kým príde. Návrat späť nám našťastie posunuli na jedenástu.

Počas cesty nám delegátka povedala základné informácie o ostrove a o hlavnom meste. Po príchode do mesta nás autobus vyložil pri vchode do starej pevnosti. Na tom istom mieste nás potom aj zobral.

Po vystúpení z autobusu sme mali voľný program. Môžete si prezrieť staré mesto s uličkami a obchodíkmi, Spiniadu, námestie San Rocco, príp. prístav – ale ten je trochu ďalej. Môžete si posedieť v rôznych tavernách a reštauráciách. Dôležité je nezmeškať autobus späť, lebo taxík stojí okolo 20€. Pri večernom dopravnom chaose sa to môže ľahko stať, lebo tam nie je parkovisko a autobus zastaví na chvíľu na okraji cesty aby všetci nastúpili a pokračuje ďalej v ceste. V letovisku Vás vyloží tam kde ste nastupovali.

Back to Top