Cesta na Korfu autom

Túto cestu sme absolvovali ja, manžel a naše dve deti: 6-ročná dcéra a 4 a pol ročný syn . Aj napriek odhováraniu všetkých naokolo. A neľutujeme.

Vyrazili sme 18.8. 2005 o 18:30 z Košíc. Z rôznych alternatív sme sa nakoniec rozhodli, že naša trasa povedie cez Maďarsko, Slovinsko a Taliansko. V Slovinsku sme boli okolo 2:30. Našli sme vhodné odpočívadlo, uložili sa v našom transporteri, kde sme mali 2 nafukovacie postele, dcéra spala na zadnom trojsedadle. Spali sme do 7:50.
19.8. sme prešli Slovinsko, kde je mimochodom nádherná príroda, takže sa bolo na čo pozerať. Domčeky na samotách obklopené lesmi, výhľady do dolín.
12:50 sme boli v Taliansku. Smerom na Benátky až po Anconu je krásna cesta, takže sme ušetrili na diaľničných poplatkoch. Medzi mestami ANCONA a PESCARA je zase lepšie ísť po diaľnici. S kratšími prestávkami sme brázdili Taliansko asi do pol noci. Potom sme sa zase uložili na osvetlenom odpočívadle a vyrazili sme znova okolo 5:00 ráno.

20.8. – opäť cesta pozdĺž Talianskeho pobrežia až do 10:00, kedy sme dorazili do Brindisi, kde sme plánovali nalodiť sa na trajekt. Náhodou sme dorazili v čase, keď mal onedlho vyplávať. Kúpili sme si lístky, o 11:00 sme už boli na lodi a o 11:30 dvihli kotvy. Palubné lístky už neboli voľné, museli sme zobrať kajutu. Ale bolo to celkom vhodné, lebo sme sa mohli poriadne osprchovať a 4 hodinky pospať. Plavba trvala 6 hodín.  

V Kerkyre sme si presunuli hodinky o hodinu dopredu, keďže je tam časový posun. Takže bolo 19:00 Gréckeho času. Dali sme sa smerom na juhozápad a prvú noc sme ešte spali v našej „dodávke“ pri pláži Aghios Georghios. Ráno sme vstali s pekným výhľadom na more, len trochu poštípaní od komárov. Prešli sme celú túto pláž, potom Issos beach a ešte viac menších pláží, okúpali sa a medzitým sme zisťovali možnosti ubytovania. Zapáčila sa nám GARDENOS BEACH, aj sme si našli pekné miestečko, cenovo tiež výhodné, kde sme bývali nasledujúcich 12 dní, teda hlavne nocí.

Cez deň sme spoznávali ostrov, alebo sme čas trávili na pláži GARDENO, kde sme boli niekedy len my štyria. Zlatistý piesok, číra voda, pláž obklopená zelenými strmými kopcami- dokonalý relax. Na juhu sme strávili nejaký čas na pláži s takmer čiernym pieskom, deti sa tam vyšantili vďaka vode po kolená.

Opakom Gardenos beach je mestečko KAVOS na južnom cípe Korfu. Jedno z najrušnejších stredísk, ak nie celkom najrušnejšie (nestihli sme prejsť všetky). Diskotéka vedľa diskotéky, raj Angličanov. Skôr nájdete anglické raňajky ako GYROS. Večer tam nepočujete ani to čo vy hovoríte. A veľmi predražené veci.

Boli sme sa pozrieť aj na miestach, kde sme strávili dovolenku pred 7 rokmi. AGHIOS STEPHANOS GYROU a SIDARI. Sidari nás sklamalo, pretože tam už nebolo tak čisto ako predtým. Vyrástli tam nové stavby, oporné múriky, umelé murované pláže, do jaskyne, kam sa dalo vplávať, je už len vstup na vlastné nebezpečie. Sú tam rôzne zábradlia, voda má k čírej modrej o dosť ďalej ako kedysi. Tak ako Kavos je raj Angličanov, Sidari je dnes stredisko Talianov. Celkovo chodí veľa Talianov na Korfu, pretože talianske more je hlavne na severe poznačené priemyslom.

Aghios Stefanos Gyrou – mestečko s krásnou širokou plážou na Severozápade ostrova. Tu sme bývali pred 7 rokmi. Pláž je stále pekná, výhľad z kaplnky na kopci nádherný, pieskové skaly ostali, ale tiež je tu rušnejšie a viac hotelov ako predtým.

25.8. sme išli do Kerkyry kúpiť lístky na trajekt do Brindisi.
Kajuty už boli vypredané, takže sme museli kúpiť lístky na palubu. Posledné dni sme trávili na našej pláži Gardeno, aby sme si aj trochu oddýchli. V tejto časti ostrova je určite zaujímavé aj potápanie, keďže už blízko pobrežia bolo vidieť rôzne zaujímavé druhy živočíchov. Celé krabie rodinky, rôzne ryby, dokonca aj malé raje. Aj keď sme prešli naprieč celým ostrovom z juhu na sever a opačne, nestihli sme sa zastaviť na všetkých zaujímavých miestach. Neprešli sme hlavne severovýchodné pobrežie. Aj napriek tomu uvediem zopár našich postrehov:

– Východné pobrežie od Kerkyry smerom na juh: malé kamenisté pláže, obtiažnejší vstup do mora, vybudované betónové pláže, rušnejšie, veľa hotelov, problém s parkovaním, popoludní tieň.
– Najrušnejšie stredisko na juhu – KAVOS
– Najkľudnejšie, najprírodnejšie – GARDENO, ISSOU
– Západné pobrežie – dlhé piesočnaté pláže, pozvoľný vstup do mora, celý deň bez tieňa, väčšie vlny ako na východe. Na západnom pobreží nie je nič nezvyčajné, ak nájdete spať na pláži aj celé rodiny na deke, rozložený ohník, karavan pri pláži… Niektorí domorodci si v lete postavia jednoduchý príbytok na pláži a dom prenajímajú turistom. Cítite sa tam úplne slobodne. Ale nikto nezneužije svoju slobodu na to, aby vám ublížil. Kameru môžete nechať voľne ležať na pláži, auto otvorené… Vždy, keď sme išli na obed, ostali naše veci bez dozoru a pri návrate boli dokonca nafukovačky poprikladané kameňmi, aby ich neodfúkol vietor.
Veľmi pekné stredisko je aj PALEOKASTRITSA. Krásny výhľad, more má krásnu farbu, pretože dno je posiate drobnými bielymi okrúhliakmi. Je tam však málo miesta na pláži. Vyzerá to ako u nás na kúpalisku, hlava na hlave.

2.9.2005 sme nasadli na večerný trajekt do BRINDISI a 3.9. zase pozdĺž talianskych pláží, po slovinských kopcoch a maďarských cestách šťasne došli domov 4.9. o 21:00 večer. 

DOPLNENÉ:

Čo sa týka tých cien: trajekt – tam cca 14 000,- Sk za všetkých, ale smer Brindisi-Korfu bol už mimo sezóny. Naspäť sme ešte boli v sezóne, ale tam sme mali kajutu a naspäť nie. Takže vyšla jedna cesta asi 7000,- za 2deti, 2 dospelých a auto. Cestou späť sa uvoľnila jedna kajuta, ale pýtali ešte 100,-EUR. Tak sme sa rozhodli, že ostaneme bez kajuty, lebo sme videli, že sa všetci ukladajú na spánok po celej lodi. Znie to možno trochu čudne, ale tam je to celkom bežné, každý si rozloží spacáky, alebo aj nafukovačky, cenné veci sme si nechali zamknuté v aute, v garáži kam nie je dovolený prístup počas plavby. Len taká pripomienka, treba vypnúť alarm na aute, lebo po vyplávaní sa rozozvučala celá garáž, bolo to počuť až na palubu.

Ubytovanie stálo 30,-EUR na noc, za 4-posteľovú izbu. Platili sme však 350,- za 12 nocí lebo domáci nám trochu spustil z ceny. Ale ceny sa líšia aj od destinácie, treba trošku pochodiť. Napr. v Aghios Stephanos na severozápade pýtali 50,- EUR na noc. Samozrejme že je rozdiel medzi apartmánovým domom a hotelom. My sme bývali v apartmánovom dome v tichej časti. Nakupovať sme chodili autom do hypermarketu asi 7km vzdialeného.

Neviem koľko presne nás stála doprava autom, ale celá dovolenka nás vyšla asi na 45.000,- Sk aj s tým, čo sme minuli tam.
Na Korfu je lacnejší benzín, resp. nafta, lebo my sme tankovali naftu.
Cestou naspäť sme tankovali drahšie, lebo presne vtedy vyčíňal hurikán v Amerike. Ale treba tankovať v Slovinsku a na Korfu. Drahší benzín je v Maďarsku a o Taliansku ani nehovorím. Vzdialenosť sme myslím počítali 2000 km tam a 2000 km naspäť, ale to už si nepamätám presne, takže to berte s rezervou. Ale bola to super dovolenka. Nie je to také hrozné tá cesta. Ale mali sme aj šťastie, že všetko išlo hladko, žiadne zápchy na cestách, trajekt nám išiel hneď a podobne.

Doplnenie rok 2024:   

Táto cesta bola iba začiatkom ďalších rokov, kedy sme autom pravidelne navštevovali Korfu a veľa iných miest v Grécku. Už kratšou cestou, keďže Macedónsko zrušilo víza, no stále zaujímavou. Grécko sme si zamilovali natoľko, až z toho prirodzeným vývojom vznikol aj náš E-Shop s gréckym olivovým olejom a inými gréckymi výrobkami – www.extravirginoil.sk 

Autor: Martina

Back to Top